Vinkkejä ajamiseen talviolosuhteissa

Kun talvi saapuu se yleensä aiheuttaa melkoisen kaaoksen liikenteessä. Tämä pätee myös alueilla, joilla ihmiset ovat tottuneet ajamaan talviolosuhteissa. Lumen ja jään esiintyminen teillä aiheuttaa melkein aina ongelmia, ja jotkut joutuvat yllätettäviksi ja yrittävät ajaa renkailla, joita ei ole tarkoitettu talviolosuhteisiin. Lumella ja jäällä ajaminen voi olla pelottavaa jopa kokeneimmille kuljettajille, vaikka alla olisi oikeat renkaat, ts. Talvikäyttöön hyväksytyt renkaat, joissa on Alppi-symboli.

Joitakin asioita, jotka on pidettävä mielessä ajettaessa näissä olosuhteissa, on, että jarrutusmatka pitenee, joten on tärkeää lisätä etäisyyttä edessänne olevaan autoon. Sinun on myös aloitettava jarrutus paljon aikaisemmin, kun lähestyt risteyksiä ja pysähtymismerkkejä. Paikoissa, joissa monet ihmiset ovat käyttäneet jarrujaan, on todennäköisemmin entistä liukkampaa, koska jarruttaessa pinta muuttuu jäisemmäksi ja liukkaammaksi. Todennäköisesti tärkein asia turvallisen ajon varmistamiseksi on varustaa ajoneuvosi laadukkailla talvirenkailla, joita on saatavilla joko nastarenkaina tai kitkarenkaina. Sinulla on myös mahdollisuus käyttää talvihyväksyttyjä jokakelin renkaita. Valitsemalla jokakelin renkaat sinulta poistuu tarve vaihtaa talvirenkaiden ja kesärenkaiden välillä. Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia sääennusteita eikä talvirenkaiden asentamisesta ajoneuvoon ennen talvisään saapumista.

On myös tärkeää, että talvirenkaat ovat hyvässä kunnossa ennen talven saapumista ja että niissä on riittävä kulutuspinta, vähintään 4 mm syvyys. Oikea kulutuspinta auttaa suojaamaan joko sateen tai sohjon aiheuttamalta vesi- ja sohjoliirrolta, koska veden ja loskan pois siirtämiseen tarvitaan syvempiä uria. Vesiliirtoa tapahtuu, kun kadun vettä ei voida poistaa tehokkaasti pinnasta, se pakottaa vesikerroksen renkaan alle, jolloin rengas alkaa liukua veden päällä ja menetät hallinnan autosta. Jos autosi alkaa liukua, on pidettävä mielessä muutama asia; Älä lyö jarruja, pidä ohjaus nykyiseen suuntaan ja ota jalka pois kaasupolkimelta. Suurimman osan ajasta tämä ilmiö kestää vain sekunnin murto-osan, joten yritä olla panikoimatta ja hyödynnä yllä mainittuja neuvoja saadaksesi ajoneuvon takaisin hallintaasi.

Toinen turvallisuusvinkki on pitää renkaat kunnolla paineistettuina, mikä lisäksi alentaa vierintävastusta, vähentää polttoaineenkulutusta ja säästää siten polttoainetta ja epäterveellisiä päästöjä. Lumessa ajaessasi on pidettävä mielessä myös hidastaminen, älä pysähdy äkillisesti. Varmista, että kiihdytät ja hidastat hitaasti samalla kun pidät pidempää etäisyyttä edessäsi oleviin autoihin. Älä koskaan ylikiihdytä ylämäkeen, koska se voi aiheuttaa renkaiden sutimisen lumisilla teillä. Vaikka et olisikaan kokenut ajamaan lumella, näiden neuvojen noudattaminen ja autosi varustaminen laadukkailla renkailla auttavat sinua pysymään turvassa ajaessasi talvella.

Lisätietoja talvirenkaista on osoitteessa www.nokianrenkaat.fi