Proč je údržba pneumatik tak důležitá

 

pneumatikyPneumatiky jsou důležitým bezpečnostním prvkem vašeho vozu a je třeba je dobře udržovat. Pokud vám selžou pneumatiky, můžete se dostat do špatné nehody. Pneumatiky, které jsou ve špatném stavu, mohou explodovat, což může také způsobit špatnou nehodu, zejména pokud jedete vysokou rychlostí. Proto je důležité pneumatiky udržovat a pravidelně kontrolovat, zda na nich nejsou viditelná poškození. To by mělo být provedeno, když tankujete své auto; rychlá kontrola vůbec nezabere mnoho času. Je také dobré alespoň každý měsíc udělat trochu rozsáhlejší vyšetření.

Musíte také zkontrolovat hloubku dezénu, která by měla být alespoň 4 mm. Pokud máte nižší hloubku dezénu než 4 mm, musíte si koupit novou sadu pneumatik. Nízká hloubka dezénu ovlivňuje přilnavost a stabilitu při řízení. Vaše brzdná dráha se také zvýší, čímž se stanete nebezpečnějším řidičem pro ostatní i pro sebe. U zimních pneumatik je to ještě důležitější, protože musí čelit hustému sněhu a rozbředlému sněhu. U letních pneumatik bude mít významný dopad na prevenci aquaplaningu.

Pravidelná kontrola pneumatik má také finanční dopad, protože nízko nahuštěné pneumatiky se opotřebují rychleji, takže budete muset investovat do nové sady dříve, než se očekávalo. Pokud jste si koupili vysoce kvalitní pneumatiky, byla by škoda, kdyby kvůli špatné údržbě nevydržely tak dlouho, jak by měly. Zkontrolujte také tlak v pneumatikách pokaždé, když plníte palivo u čerpací stanice. Zatížení a teplota vašeho vozu ovlivní tlak v pneumatikách a může dojít k úniku z vašich valů. Nízký tlak v pneumatikách také ovlivňuje valivý odpor. Vysoký valivý odpor bude mít za následek vyšší spotřebu paliva na stejnou vzdálenost. S vysokými cenami benzinu, které v současné době zažíváme, se to může rychle promítnout do vysokých účtů za palivo.

Pravidelná údržba pneumatik při každé zastávce u benzínové stanice vám může ušetřit spoustu peněz. Nejprve proveďte vizuální kontrolu pneumatik a podle potřeby pokračujte v doplňování pneumatik vzduchem. Není nutné kontrolovat hloubku dezénu při každém zastavení, pokud se nepřibližujete k hloubce 4 mm. Pokud si však všimnete nerovnoměrného opotřebení pneumatik, měli byste se poradit v autorizovaném servisu a zjistit příčinu. Rovněž by měly být rovnoměrně opotřebované pneumatiky, abyste mohli vyměnit všechny čtyři pneumatiky najednou.

U zimních pneumatik je také důležité zkontrolovat stav čepů, pokud máte pneumatiky s hroty. Pokud jste ztratili hodně cvočků, měli byste se pokusit zjistit příčinu. Agresivní jízdní chování má tendenci způsobovat toto a také nesprávné otáčení pneumatik, takže se mění směr kola. Na pneumatikách můžete často znovu zasunout čepy, ale vždy je lepší je nejprve neztratit.

Další informace o pneumatikách naleznete na adrese: https://www.nokiantyres.cz/