Proč označení pneumatik EU není nejlepší, pokud jde o výběr zimních pneumatik

Výběr zimních pneumatik není tak snadný proces a budete muset věnovat čas tomu, abyste získali sadu, která je bezpečná a hodí se k vašemu vozidlu. Existuje několik možností, a pokud jsou schváleny pro zimní použití, alespoň víte, co splnily požadavky zkoušky pro bezpečnou jízdu na ledu, sněhu a rozbředlém sněhu. To je označeno symbolem sněhové vločky na bočnici pneumatik. To se liší od označení M + S, které můžete vidět na pneumatikách a které bylo dříve v některých zemích přijatelné jako zimní pneumatiky. Abyste byli při jízdě v zimních podmínkách v bezpečí, musíte mít pneumatiky schválené pro zimní období, nejen běhoun, který zvládne bláto a sníh.

Když si vyberete letní pneumatiky, budete mít velkou nálepku na štítku pneumatik EU. To vám ukáže bezpečnost pneumatik, pokud jde o přilnavost na mokru, což je důležité pro letní pneumatiky. Ukazuje brzdnou dráhu na mokré vozovce. Mokré podmínky na silnici bývají jedny z nejnáročnějších podmínek při jízdě na jaře, v létě nebo na podzim, protože vylučujete všechny zimní podmínky, které zahrnují sníh, led nebo rozbředlý sníh. Máte-li velmi mokré silnice, existuje také riziko aquaplaningu. Aquaplaning se stane, když se mezi pneumatiku a povrch vozovky dostane vrstva vody. To je pak způsobeno neschopností pneumatik odtlačit vodu na silnici. V této oblasti došlo k velkému vývoji, aby se zlepšila schopnost pneumatiky zabránit aquaplaningu. Širší a leštěné drážky, lamely spolupracují, aby vodu v běhounu uchovávaly a tlačily do stran.

Štítek pneumatiky EU rovněž uvádí valivý odpor pneumatik. Valivý odpor má vliv jak na spotřebu paliva, tak na míru opotřebení pneumatik. Oba mají vliv na životní prostředí a náklady na řízení vašeho vozidla. Vždy byste se tedy měli snažit mít pneumatiky s nízkým valivým odporem. Nakonec bude na štítku pneumatiky EU uveden hluk odvalování, který ovlivňuje jízdní komfort. Pokud máte elektrický vůz, může být hluk pneumatik rušivý, ale také pro sportovní vůz při vysokých rychlostech.

Pokud jde o používání štítku EU pro zimní pneumatiky, můžete vidět, že chybí informace o jejich výkonu na sněhu, ledu a rozbředlém sněhu. Zde je lepší zkontrolovat testy pneumatik, abyste získali více informací o tom, jak dobře fungují a jak se porovnávají s jinými pneumatikami na trhu.

Hledaný rozměr bude záviset na vašem vozidle. Osobní automobily mají obvykle rozměry 205/55R16, takže můžete jednoduše vyhledat 205/55R16 zimní pneumatiky a podívat se, co je k dispozici. Pokud máte sportovní auto nebo těžké SUV, budete mít širší pneumatiky než 205 mm.

Další informace o tom, jak nejlépe najít kvalitní zimní pneumatiky, najdete na adrese: https://www.nokiantyres.cz/