Bra med bilservice innan vintern

 konditionstest

Vintern är hård på oss alla och så även för våra bilar. Det finns viss service som är bra att få gjort på din bil innan vintersäsongen startar. Bilen måste kunna start när det är kallt, bilens vätskor får inte frysa och däcken måste vara vintergodkända. Det betyder att du bör låta göra en batteriservice och även däckservice. Fylla på spolarvätska kan de flesta göra själva, samt kontrollera att alla lysen fungerar och byta vindrutetorkare om det behövs, för det kan vara ganska smutsigt att köra på vinterhalvåret och du kommer använda mycket mer spolarvätska och du behöver bra vindrutetorkare för att se till att du har bra och fri sikt.

Om du har en bilservice som kommer snart, så kan det vara värt att få det gjort tidigt innan vintern börjar. Om det är långt till nästa så kan det vara värt att göra ett konditionstest på bilen. De går då igenom bilens viktigaste delar och ser om något behöver bytas eller servas. Du får snabbt vetskap om vilket skick din bil är i, så att du snabbt kan åtgärda problem. Det är lättare att få det gjort direkt än att behöva lösa problem mitt i vintern. Problem som oftast upptäcks är slitna stötdämpare och behov av oljebyte, samt problem med däcken.

Vad gäller däcken så kan du själv kontrollera att däcken inte är utslitna. Det är viktigt att de har tillräckligt mönsterdjup för att kunna ha bra grepp på snö och även kunna motverka slaskplaning. Det är rekommenderat att köpa nya däck när du går under 4mm. Lufttrycket är också lätt att kontrollera och fylla på till det tryck som rekommenderas i bilens användarmanual. Lufttrycket bör kontrolleras minst en gång per månad på alla däcken och mäta mönsterdjupet bör kontrolleras varannan månad. Kolla nivån på spolarvätska varje gång du tankar.

För mer information om tidsenlig bilservice, besök: https://vianor.se/