Tidsenligt däckbyte är väldigt viktigt för säkerheten

sommardäck

Innan vintern anländer mer snö och kallt väder så är det viktigt att du redan har vinterdäck på bilen. Du bör se till att få ditt däckbyte i god tid innan vintern kommer. Då vinterdäck är bättre än sommardäck vid låga temperaturer så behöver du inte vänta på att snön kommer, det räcker att du följer temperaturen och byta när temperaturen börjar närma sig nollstrecket. Det är lättare än att försöka gissa när första snön kommer.

Tidpunkten för däckbyte beror också på vilka vinterdäck du har på din bil. Om du använder dubbdäck så måste du se till att du följer de datumregler som gäller för dubbdäck. Det finns datum så indikerar när du tidigaste kan ha dem monterad samt datum när du måste ha tagit bort dem. Om du planerar att åka utomlands med dubbdäck så är det viktigt att du kontrollerar att dubbdäck är tillåtna i alla länder som du kommer köra igenom eller besöka.

Om du istället använder dubbfria däck så har du mer flexibilitet. Du kan montera dem tidigare än dubbdäck om du vill och ha dem på längre om du känner dig säkrare så. Du har också inga problem om du åker utomlands med dem, oavsett vilka länder du besöker. Det är dock viktigt att komma ihåg att de är vinterdäck även om de inte har dubbar, så har de optimerats för vinterklimat och bör inte användas under sommaren. Däckets slitbana har optimerats för snö, is och slask och inte varma torra asfaltsvägar. Om du använder dem under sommaren så slits de snabbare och du sliter ut viktiga delar av däcket som behövs för att kunna ge bra grepp när du kör på snö och is, så se till att du byter tillbaka till sommartid när vintern har passerat och våren har börjat på riktigt.

För mer information angående däckbyte från sommar- till vinterdäck, besök: https://vianor.se/