Bil och MC behöver båda bra däck

MC däck

På sommaren är tiden då man ser alla motorcyklar komma fram. Eftersom de inte körs året runt, så är det nog fler som är ovana och därav förekommer det många olyckor. För motorcyklar så gäller det att kontrollera hastigheten och se till att dina MC däck är i bra skick. Om däcken inte ger tillräckligt med fäste i kurvor, så är inte olyckan långt borta.

Vikten av att ha bra däck gäller också dina sommardäck för din bil, även förmågan att förhindra vattenplaning. Det är oftast ett mindre problem för motorcyklar då de oftast inte körs i hårt regn, men om de körs så är det också ett viktigt eftersom det lätt kan bli problem med balansen om vattenplaning uppstår när du kör en motorcykel.

Det är en stor frihet att köra en motorcykel, men det kräver att hastigheten kontrolleras så att du lätt kan upprätthålla kontrollen i kurvor. På våren kan det lätt finnas sand kvar från vintern, vilket lätt kan leda till olyckor även om du har bra däck med bra grepp på asfalt.

När du ska köpa nya bildäck eller motorcykel och scooterdäck, så måste du ändå göra en del sökning av information för att få reda på vilka däck som bäst passar ditt fordon. Alla däck som säljs inom EU har en EU däckmärkning som visa hur däcken klarar sig baserat på test för bensinförbrukning, däckljudstest och våtgrepp test. Det gör att det är lätt att jämföra mellan olika däck utan att veta allt för mycket om dem. Du kan kombinera detta med olika däcktester som du kan hitta i MC-tidningar eller motormagasin. De har årligen test av säsongens däck för olika fordon baserat på vilka däck som testas den säsongen, så det kan vara sommar- eller vinterdäck.

För mer information angående MC och bildäck, besök: https://vianor.se/